Många människor har idag sällskapsdjur, i synnerhet hundar. I den här artikeln går vi igenom hur du som vill skaffa en hund för första gången förbereder dig på bästa sätt och vilka saker du måste tänka på.

Hunden blir din bästa vän

Det är viktigt att vara medveten om att en hund inte är någon leksak utan man måste avsätta tid, kärlek och pengar för att ta hand om sin hund. Oavsett om du köper eller adopterar en hund så måste du i början avsätta tid för att lära känna hunden och för att hunden ska känna sig trygg med dig. En hundvalp är som ett barn och kräver både uppmärksamhet och tålamod. 

Så förbereder du dig på att skaffa en hund

Nedan har vi skrivit en guide med saker som du bör vara medveten om innan hunden flyttar in hos dig. Vi går igenom saker som du behöver göra och införskaffa till din hund. 

Hundbädd

När din hund flyttar in hos dig är det viktigt att hunden får en egen mysig hundbädd att sova och vila på. Hundbäddar finns i olika storlekar och du bör köpa en hundbädd anpassad till din hunds storlek. Det är alltid att föredra en hundsäng som är för stor än för liten. 

Försäkring

En hundvalp är precis som ett människobarn väldigt lekfull och älskar att springa runt, äta allt möjligt och är därmed under större risk för att skada sig eller äta något dåligt. Veterinär besök kan bli mycket dyrt utan en försäkring. Vi rekomenderar att du ordnar en bra hundförsäkring så snabbt som möjligt åt din hund. Du kan jämföra bland de olika hundförsäkringarna hos DinDjurförsäkring.se.

Vaccinationer

En hundvalp behöver alltid få flera olika vaccin. Även adopterade äldre hundar kan ibland behöva vaccin och det är därför mycket viktigt att du frågar den du köper/adopterar hunden av, vilka vaccin hunden har fått samt tar reda på vilka vaccin som hunden behöver.

Leksaker

Precis som människobarn så älskar hundar leksaker. Se därför till att köpa ett par leksaker och gosedjur till din hund. Kom ihåg att en hundvalp ofta förstör leksaker när de är små.

Koppel

Det är viktigt att införskaffa en hundsele och ett koppel till din hund. Speciellt innan du har hunnit träna din hund att lyda olika kommandon eller följa efter dig.

Hundskola

Om du aldrig tidigare haft hund eller inte är helt säker på hur man tränar en hund så är det mycket viktigt att du kollar upp en bra valpskola så att du kan få hjälp med att träna din hund. 

Hundmat

När hundar är valpar så brukar man ge valpen ett speciellt sorts valpfoder. Hitta ett valpfoder som passar din hunds ras och storlek. Valpfoder ges tills hunden är cirka 10-12 månader gammal. 

Promenera 

En hund behöver daglig motion och motionsbehovet kan variera beroende på hundras och ålder. Ta reda på hur mycket motion din hund kommer behöva och försök hitta ett par vägar där du kan gå ut och gå ut och gå med din hund. Om du inte är särskilt van vid att motionera så kan det vara en god ide att börja träna redan innan.