Visste du att även sambor kan behöva genomgå en bodelning ifall förhållandet tar slut, och att resultatet kan få stora ekonomiska konsekvenser? Med ett samboavtal från Jurio kan ni undvika olustiga överraskningar.

Undvik överraskningar

Ska du och din partner flytta ihop, eller bor ni redan tillsammans? Med ett samboavtal kan ni på förväg bestämma hur en eventuell bodelning ska gå till. Men vad är ett samboavtal?

 

Ett samboavtal är ett avtal mellan er som är eller ska bli sambor – det vill säga par som bor ihop utan att vara gifta, och det bidrar till att göra framtiden lite mer tydlig. I ett samboavtal kommer ni nämligen överens om hur er samboegendom ska fördelas den dag förhållandet tar slut eller någon av er går bort. 

Vad händer utan samboavtal?

Enligt sambolagen ska all så kallad samboegendom delas lika mellan dig och din sambo i en bodelning. Med samboegendom menas bostad och bohag (möbler, hemelektronik och annat till hemmet) som specifikt köptes inför eller under samboskapet.

 

Till skillnad från hur det ser ut när ett äktenskap tar slut så finns det inget krav på bodelning mellan sambor. Men det krävs bara att en av er ber om bodelning för att det måste göras, och beroende på vem som har köpt vad kan en likadelning snabbt kännas orättvis. Det är här samboavtalet kommer till hands!

Vem behåller vad?

Har ni flyttat in i en ny bostad tillsammans, och stod en av er för en större del av köpet? Som utgångspunkt ska bostadens värde delas lika, oavsett vem som betalade mest, så för att inte förlora en stor del av det du investerade i ert gemensamma hem bör ni upprätta ett samboavtal. 

Då kommer bostadens värde fördelas baserat på er ägarandel. Den som äger 75% behåller exempelvis tre fjärdedelar av vinsten vid försäljning.

 

I Jurios samboavtal kan ni avtala att endast bostaden ska undantas från likadelning. Men ni kan även se till så att det bohag som finns i bostaden (till exempel möbler och hushållsmaskiner) fördelas på det sätt ni önskar. 

Upprätta ett samboavtal med Jurio

Samboavtalet behöver ni upprätta innan samboförhållandet tagit slut. Det kan tyckas märkligt att upprätta avtalet även om ni har ett stadigt förhållande, men genom avtalet kan ni bespara er både tid och tråkiga diskussioner. Givetvis kan ni upprätta avtalet även om ni varit sambor ett tag, det viktiga är att det görs medan ni fortfarande är tillsammans och bor ihop.

 

Vi på Jurio tycker att juridik ska vara lättförståeligt och något alla ska ha tillgång till. Vi har därför skapat smarta formulär som är prisvärda och enkla att fylla i. Ni får vägledning under processen och när ni är klara kan båda enkelt signera avtalet digitalt med BankID eller för hand om ni skriver ut avtalet.

 

Vill ni veta mer om hur sambolagen fungerar eller läsa mer om samboavtal? Kika då in på vår hemsida där vi berättar mer!