Charkuteriprodukter är oftast rökta livsmedel, såsom rökt korv eller kött. Charkuteriprodukter kan ses som en lyxvara. Detta eftersom charkprodukter kan kosta lite mer än andra livsmedel. Men det behöver nödvändigtvis inte blir så dyrt. Det finns en stor variation på olika charkprodukter, men också från olika länder. Beroende på vilket land livsmedlet kommer ifrån kryddas också charkuterierna därefter. Detta gör också att det är så stor variation på smakerna i de olika livsmedlen. Men det är inte bara kryddningen som ger smak åt produkterna, utan även hur de röks eller torkas. Två länder som äter mycket charkprodukter är Grekland och Ungern, där de både röker och torkar produkterna.

Charkuterier från Grekland

I Grekland är korv en typisk charkprodukt, i synnerhet grekisk bondkorv. Du hittar de på fastlandet och på öar som Rhodos och Kreta. Korvarna kryddas friskt och det finns en bred variation på olika smaker. Allt från vitlök, till kummin och enbart salt. Korvarna kan innehålla både griskött, nötkött och kött från kyckling. Även köttbitar i olika slag röks och kryddas med olika kryddor och är en delikatess i Grekland. En typisk charkprodukt är “Siglino”. Det är fläskkött som rökts i olivolja. Förutom korv och kött brukar man också äta väldigt mycket ost i Grekland. Charkbrickorna brukar alltså innehålla både charkprodukter, ost, samt olika frukter och grönsaker. Som till exempel fikon och/eller oliver. Detta är en väldigt vanlig kombination oavsett om man är i Grekland eller i något annat land.

Charkuterier från Ungern

I Ungern tycker man om kryddig mat, därav är charkprodukterna väldigt kryddstarka. Det är framför allt olika sorters korvar. Korvarna fylls oftast med griskött, gås och/eller kyckling. En ungersk delikatess är “pick salami” och den sägs också vara Ungerns stolthet. På ungerska heter det “kolbaz”. Man äter främst korvarna kallskurna, alternativt i olika grytor. Men på en charkbricka är det givetvis framför allt kallskuret. I Ungern torkar man eller röker man korven. I och med att man torkar korven länge håller den också väldigt länge. Detta för att vattenhalten blir låg och det gör att korven får längre hållbarhet. Två av de vanligaste charkprodukterna i Ungern är Csabai och Gyulai. Csabai är oftast kryddad med paprika och kommer i olika storlekar. Korven kommer från staden Békéscsaba. Gyulai är en korv som oftast skärs i tunna skivor och äts som tapas, men kan också användas i Ungerska rätter. En rätt man brukar använda Gyulai i är Lecsó.