Du kanske undrar när det är bäst att byta däck. I den här artikeln förklarar vi de olika typerna av däck och när du bör byta dem.

Vi berättar också om straffen för att köra med fel typ av däck. Fortsätt läsa för att få veta mer!

När ska du byta till sommardäck?

I Sverige är det lag på att du måste ha vinterdäck på bilen mellan 1 december och 31 mars. Vinterdäcken ska användas under vintern om det snöar eller fryser på vägen. Om det regnar mycket och isbildning kan förekomma så är det upp till var och en att avgöra när man ska byta till vinterdäck, men det rekommenderas inte att köra med sommardäck på vintern.

Du ska dock byta till sommardäck mellan 1 maj och 30 september. Du behöver dock inte byta däck om du bara kör inom staden.

Däckjanne utför bilservice inom Umeå kommun och däckbyte ingår bland tjänsterna. På företagets webbplats kan du läsa mer om att byta däck inför olika säsonger. Läs mer: https://dackjanne.se/dackbyte/

När ska du byta till vinterdäck?

Du ska byta till vinterdäck när det är så kallt att is kan bildas på vägen. Detta är vanligtvis under november och december.

Vilken är den bästa tiden för däckbyte?

Du ska byta däck när du har gjort ungefär halva antalet mil som står på däcken.

 

För att vara på den säkra sidan, ska du byta till sommardäck när det är minst fem grader varmt ute. Det innebär ungefär april-maj i Umeå.

 

För att vara ännu på den säkra sidan, kan du vänta tills det blir minusgrader och byta till vinterdäck. Då kan du vara säker på att inte riskera att dina däck blir skadade av is och snö.

Strax efter jul är det en bra tidpunkt för byte, eftersom det tar ca en vecka innan du fått nya däck monterade.

Vad händer om du använder sommardäck på vintern?

Om du kör med sommardäck på vintern kan det vara mycket farligt. Med sommardäck är det svårt att få tillräckligt grepp på vägen, även om ytan inte är isig, eftersom däcken är utformade för att ge bättre grepp under torra och varma förhållanden. Det innebär att du löper stor risk att tappa greppet och kontrollera över fordonet om du kör med sommardäck på vintern. Det höga halten av vatten och smuts på vintervägarna kan också leda till vattenplanering som kan göra det mycket farligt att köra.

 

Du bör alltså byta från sommar- till vinterdäck när temperaturen börjar falla under 7 grader Celsius. Detta för att maximera ditt grepp på isiga, snöiga eller slaskiga ytor.

Finns det böter per däck?

Nej, det finns inga böter för att byta däck på fel tid. I Sverige är det dock viktigt för bilegare i Umeå att noga kontrollera väderförhållandena och ändra sina däck enligt deras behov. Om du kör med sommardäck under vintern kan du bli stoppad av polisen och få en anmärkning om det finns risk för halka på vägen. Detta kan leda till en bötfälld order, som inte är relaterad till antalet däck du har på fordonet, utan baseras på typen av däck som används.

Vilka är påföljderna om man använder fel däcktyp?

Å andra sidan, om du kör med fel däcktyp finns det påföljder. De är många och beroende på vilket land du befinner dig kan de variera. Här i Sverige är det förbjudet att köra med sommardäck under vinterhalvåret.

 

Om du blir upptäckt av polisen kan du förvänta dig att få ett bötesbelopp från 1400 – 6000 kronor per däck. Vid allvarliga brott riskerar du också att förlora körkortet och måste genomgå en ny utbildning innan du kan återfå det.

 

Priset för att använda fel däcktyp är högt, både monetärt och i form av säkerhet. Det är viktigt att man som fordonsförare tar ansvar och alltid ser till att ha lagliga, riktiga däck på fordonet – speciellt under vinterhalvåret!

Slutord

Om du bor i ett område där klimatet förändras kraftigt under året är det en bra idé att byta däck efter säsong. I Sverige säger lagen att du måste ha vinterdäck mellan 1 december och 31 mars och sommardäck mellan 1 maj och 30 november.

Det finns några saker att tänka på när du byter däck. Du kan till exempel inte köra på sommardäck när vägarna är isiga och du kan inte köra på vinterdäck när det är för varmt. Om du åker fast för att köra på fel typ av däck kan du få böter.